Rizoto s červenou řepou na červeném víně
Rizoto s červenou řepou - RECEPT
Rýže arborio - 400g
Parmazán - 100g
Suché červené víno - 1-2 sklenky
Červená cibule - 1ks
Máslo - 2-3 lžiček
Červená řepa - 2ks
Čerstvý tymián - dle chuti
Sůl, pepř - dle chuti
Olivový olej
Vývar
Na trošce olivového oleje necháme zpěnit na jemno nakrájenou červenou cibuli, ke které přidáme tenké proužky nebo kostičky syrové červené řepy. Není nutné řepu s cibulí nijak extra dlouho restovat, takže přidáme rýži, nejlépe rýži Arborio, když nemáme, můžeme použít i klasickou a nechat ji chvíli na pánvi, dokud nezačne jemně syčet. To je znamení k tomu, abychom přidali 1 dl suchého červeného vína, které necháme téměř odpařit.
Jakmile z vína na pánvi téměř nic nezůstane, je čas na vývar, který musíme postupně přilévat, dokud nebude rýže uvařená. Pokud nemáme připravený domácí vývar, rozpustíme si v horké vodě zeleninový bujon. Na pánvi musí být pořád tekutina, aby rizoto nebylo suché. V tomto bodě je ideální použít trochu soli. Záleží také, jak výrazný a dochucený máme vývar.
Jakmile máme pocit, že je rýže tak akorát, přidáme k ní nastrouhaný parmazán a promícháme. Měl by se celý rozpustit. Pak přijde na řadu máslo a tymián - můžeme dát i rozmarýn. Rizoto s červenou řepou nezapomeneme ochutnat, jestli není potřeba přidat trošku více soli nebo pepře.
Rizoto s červenou řepou rozdělíme na nahřáté talíře a ihned podáváme jako zdravý a rychlý hlavní chod.
Každý si v tomto pokrmu může přidat či ubrat nějakou ingredienci, záleží na chuti. Já třeba dávám více parmezánu a o něco víc červeného vína. Tymián či rozmarýn dávám nakonec jako ozdobu.
RECEPTY PŘIDÁVÁM I NA JINÉ STRÁNKY, PROTO SE MŮŽE STÁT, ŽE NA NĚ NARAZÍTE I JINDE. VŠECHNY RECEPTY MÁM ODZKOUŠENÉ A PÍŠI JEN VLASTNÍ ZKUŠENOST S DANÝM RECEPTEM.